De aller fleste som har noe som helst kjennskap til norrøn mytologi, vil nok forbinde Valhalla med vikingenes “svar” på himmelen, slik man kjenner den fra kristendommen. Valhalla heter på norrønsk “Vallhøll”, hvilket kan oversettes til “de dreptes hall”, og blir i diverse norrøne tekster beskrevet som å være en enorm og majestetisk hall som ligger i Åsgard og tilhører guden Odin. Ifølge norrøn mytologi, får halvparten av de drepte krigerne reise til Valhalla etter at de er døde, mens den andre halvdelen får reise til Frøya sitt felt i Folkvang. De som kommer til Valhalla får nyte selskapet til alle de andre som har dødd i kamp – kjent som Einerjar – i tillegg til en rekke forskjellige norrøne helter og konger. Mens de er i Valhalla, forbereder de seg på hjelpe Odin under de katastrofale hendelsene som de forventer at vil komme til å utfolde seg under Ragnarok. I diktet Grimnsimal, beskriver guden Odin Valhalla som å være skinnende og forgylt, og som å “reise seg fredelig” når man ser hallen på avstand. Taket på hallen blir beskrevet som å være dekket av gylne skjold, og man får lære at en ulv henger foran inngangsdøren, mens en ørn svever over den. Videre beskrives Valhalla som å ha 540 dører som over 800 menn kan gå gjennom på en og samme gang. Inne i Valhalla finner man blant annet Bilskirnir, som er Thor sin egen hall – denne hallen inneholder i seg selv 540 rom. Her bor Thor sammen med sin kone Sif og deres barn. I diktet Helgakvida Hundingsbana II får man lære om hvordan helten Helgi Hundingsbane dør og kommer til Valhalla. Man får blant annet vite at, etter at han ankom Valhalla, spurte Odin am om å administrere ting sammen med ham. En morsom anekdote er at Helgi møter på sin tidligere fiende, Hunding, i Valhalla. Helgi beordrer så Hunding til å gjøre allslags forskjellige manuelle oppgaver, som å vaske føttene til alle mennene som er der, tenne et bål, passe på hunder og hester, i tillegg til å mate grisene, før han får lov til å legge seg til å sove. Det er enkelt å forstå hvorfor alle vikingene drømte om å en gang havne i Valhalla – hvem kunne ikke tenke seg å være i en stilling der man kan tvinge sin verste fiende til å utføre slike oppgaver?

Det er imidlertid ikke slik med Valhalla som med kristne fenomener som himmelen og helvete – heller enn å være et slags separat univers, er Valhalla et sted man kan dra til, og man kan dra tilbake til stedene man kom fra etter at man har blitt sendt til Valhalla. Man oppnår heller ikke status som gud, engel eller udødelig bare fordi man har kommet til Valhalla, og man vil fortsatt være utsatt for de samme problemene som rammer vanlige folk. Senere i diktet får vi nemlig lære at Helgi har returnert til Midgard fra Valhalla sammen med en stor gruppe menn, der stuepiken til hans kone – valkyrien Sigrun – får øye på dem. Stuepiken kan ikke tro hva hun ser og spør Helgi om hun opplever vrangforestillinger og om Ragnarok allerede har begynt. Helgi kan forsikre henne om at dette ikke er tilfelle, og stuepiken drar så hjem til Sigrun for å fortelle henne om at Helgi har kommet tilbake. Når Sigrun omsider møter Helgi, ber han henne om å hjelpe ham med sårene hans, som har åpnet seg opp og begynt å blø. Helgi er dekket i blod og hans hår er fullt med frost, og Sigrun kysser ham og tar av ham kåpen hans før hun spør hvordan hun kan hjelpe ham. Sigrun lager så en seng for de to der de sover sammen, og når Helgi våkner sier han at han er nødt til å “dra langs de blodrøde veiene og sette de bleke hestene på stien mot himmelen”. Helgi drar fra stedet sammen med hans menn, mens Sigrun og hennes stuepike går tilbake til huset. Neste dag ber Sigrun stuepiken sin om å vente på Helgi, men han kommer aldri tilbake og det blir sagt at Sigrun senere døde av sorg. Helgi hadde med andre ord muligheten til å komme tilbake til sin tidligere kone etter at han hadde dødd, og til tross for at han hadde vært i Valhalla, hadde han fremdeles sår som trengte å bli behandlet.

 

Valhalla fortsetter å være blant de mest kjente fenomenene fra norrøn mytologi, og i 1830 bygget Leo von Klenze det såkalte Walhalla-tempelet for Ludwig I av Bavaria. Tempelet står der fortsatt den dag i dag og blir brukt til å hedre kjente folk gjennom Tysklands historie. Dette inkluderer blant annet politikere og vitenskapsmenn. Her finner man over 65 plaketter og 130 byster som dekker over 2000 år med tysk historie, men dessverre ingenting om det norrønne.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *