Den norrøne guden Tor – også kalt “Tor med hammeren”, grunnet at han alltid bar på en hammer – er en av de aller mest kjente norrøne gudene. Tor assosieres hovedsakelig med å være en beskytter av menneskeheten, samt med kvaliteter som styrke og fruktbarhet. Det finnes svært mange tekster fra norønne tider der Tor er nevnt, og guden har blitt omtalt under minst femten forskjellige navn. Tor er gift med den gullhårede guddinnen Siv og er elskeren til jotunnen Jarnsaxa. Han blir beskrevet som å ha brutale øyner, samt rødt hår og skjegg. Tor fikk datteren Trude sammen med Siv, og det har blitt spekulert i om datteren kan være en valkyrie. Han fikk også datteren Magni med elskerinnen, samt et annet barn med en kvinne som ikke er nevnt ved navn. Han er også broren til guden Odin og Balder, og stefaren til guden Ullr. Tor har også to tjenere ved navn Tjalfe og Røska, og fremkomstmiddelet hans består av en slede som blir dratt av geitene Tanngrisne og Tanngnjost. På et tidspunkt spiser han geitene sine for så å gjenopplive dem. Tor har tre forskjellige bosteder: Trudheim (som betyr “verden av styrke”), Thrudvang og Bilskirner. Det mange gjerne ikke vet, er at folk trodde på Tor lenge før vikingtiden. Han er blant annet nevnt i romertiden, der han ble kalt Jupiter eller Herkules. Den første gang Tor ble nevnt i vikingtiden, var når historikeren Adam av Bremen beskrev en statue av Tor i et tempel i den svenske byen Uppsala. Han beskriver Tor som å kontrollere torden, vind og stormer, samt pent vær og fertilitet. Adam skriver også at Tor bærer en sterk likhet til Jupiter. Tor fortsetter å være populær den dag i dag, og har en viktig rolle i vestlig popkultur. Kanskje det beste eksempelet på dette, er de amerikanske actionfilmene Thor og Thor: Ragnarok, som begge har blitt store suksesser i store deler av verden. Det vil nok ikke være noen stor overdrivelse å si at Tor er den mest kjente blant de norrøne gudene.

Tor er kjent for å til enhver tid ha med seg tre eiendeler. Den klart mest kjente av av disse er hammeren hans, Mjølner. Mjølner blir beskrevet som å være et av de mest fryktinngytende våpnene som finnes, og som å være i stand til å utjevne fjell. Hammeren skal være laget av brødrene Eitri og Brokkr, som begge var dverger. Øksen skal ha et særlig kort skaft grunnet en feil som ble gjort under produksjonen. Produksjonen av Mjølner blir tatt for seg i Skalddskaparmal fra Snorri sin Edda. Her inngår Loki et veddemål Eitri og Brokkr, der han vedder sitt eget hode på at de to brødrene ikke ville klare å lage en gjenstand som er vakrere enn dem som ble laget av sønnene til Ivaldi. Ivaldi sine sønner hadde laget en haug med gjenstander som andre guder anså som å være svært dyrebare, herunder Odins spyd, Gungnir og Frøya sitt skip, Skibladner. Etter å ha godtatt veddemålet, setter de to brødrene seg ned for å arbeide i verkstedet sitt. Loki prøver ved flere anledninger å sabotere de to brødrenes arbeid.  Den første gangen gjør Loki seg om til en flue og stikker Brokkr i armen. Den andre gangen biter han ham dobbelt så hardt i nakken. Til tross for dette, fortsetter Brokkr å arbeide. Loki vender så tilbake som en flue og biter Brokkr sitt øyelokk så hardt at han begynner å blø og er nødt til å slutte å jobbe. Det er dette som er grunnen til at skaftet på øksen ble kortere enn det som var planlagt, og at den bare kan bæres med en hånd. Til tross for dette, vinner de to brødrene veddemålet og får lov til å ta Loki sitt hode. For å kunne ta hodet hans, ville de imidlertid være nødt til å kutte i nakken hans, noe Loki sa ikke var en del av veddemålet. Slik klarte Loki å lure seg ut av veddemålet. Etter å ha laget hammeren, overrakte brødrene den til Tor og sa at han kunne bruke den til å slå til hva enn han måtte ønske, og at hammeren uansett ikke ville feile ham – den ville alltid treffe målet.

 

Tor hadde også alltid på seg beltet sitt, Megingjorodd. Ordet megin betyr styrke på norønn, mens gjorodd betyr belte. Beltet blir beskrivet som å doble Tor sin styrke når han har det på seg, og gjorde ham blant annet i stand til å bære den tunge hammeren, Mjølner. Beltet nevnes bare i Snorres Edda fra 1200-tallet, og ikke i Eddadiktene. I tillegg til beltet og hammeren, hadde Tor alltid på seg jernhanskene sine, kalt jarngreipr. Disse hanskene blir også beskrevet som å være nødvendig for at Tor skal kunne klare å løfte den tunge hammeren sin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *