Ragnarok er at av de mange ordene fra norrøn mytologi – på lik linje med ord som “valkyrie” – som de aller fleste har hørt før og forbinder med norrøn mytologi, uten at de nødvendigvis er særlig godt kjent med ordets betydning. Ragnarok er som kristendommens svar på dommedagen – ordet betegner en serie av hendelser som man forventer at vil komme til å finne sted en gang i fremtiden. Disse hendelsene omfatter blant annet en stor krig som vil kreve livene til en rekke store figurer innen norrøn mytologi, inkludert guder som Thor, Odin, Tyr, Freyr, Loki og Heimdallr. En forventer også at en haug med naturlige katastrofer vil inntreffe på en og samme gang, og at verden til slutt vil drukne i vann. Etter at disse hendelsene har inntruffet, forventer man at verden igjen vil oppstå, og at den igjen vil være fruktbar. Nå vil de overlevende gudene returnere og to menneskelige overlevende vil gjenbefolke verden. Disse to menneskene skulle være en kvinne og en mann ved navn Liv og Livtrase. Disse to klarte nemlig å unngå å miste livet i løpet av Ragnarok ved å gjemme seg i en skog kalt Hoddmimis holt. På lik linje med kristendommen, ser man altså at norrøn mytologi hadde sitt eget svar på Adam og Eva. Ragnarok er en svært viktig del av norrøn mytologi, og er et fenomen som til enhver tid befant seg i vikingenes underbevissthet, og som hadde mye å si for å forme samfunnet som eksisterte på denne tiden. De aller fleste beskrivelsene av Ragnarok finner man i den Eldre Edda, som ble samlet sammen i løpet av 13-hundretallet av Snorri Sturluson. Selve ordet Ragnarok stammer fra det norrøne ordet Ragnarøkkr, som kan oversettes til “gudenes skjebne”.

Det meste vi vet om Ragnarok stammer fra Snorri Sturlasons Eldre Edda. I boken Gylfaginning, sier High at de første tegnene på Ragnarok vil være den såkalte “Fimbulvinteren”. Dette er en periode da tre harde vintre vil inntreffe på rad, uten en sommer.  Dette vil komme forut for Ragnarok etter tre år med massedrap av menn som vil ende alt levende liv på jorden, med unntak av Liv og Livtrase. I løpet av denne tiden, vil blant annet grådighet gjøre at “brødre vil drepe brødre”, samtidig som bånd mellom far og sønner vil ryke. High forteller også at en ulv vil svelge solen, mens hans bror vil svelge månen, og at stjernene vil forsvinne. Videre vil jorden og fjellene riste så hardt at trærne vil bli revet opp av bakken og fjell vil falle sammen. Dette vil gjøre at Fenrir – et monster med karakteristikker som ligner på en ulv, som blir beskrevet som å være så stor at dens øvre skjeve når opp til himmelen, mens dens nedre skjeve når bakken – vil klare å komme seg løs. Midgardsormen – en slange så lang at den kan nå rundt hele jorden – vil også gå løs på mennesker i løpet av denne tiden. De to vil arbeide side om side – Fenrir vil puste flammer ut av munnen og neseborene, mens Midgardsormen fyller luften og sjøen med gift. Deretter vil skipet Naglfar, som blir beskrevet som å være laget av neglene til døde mennesker, vil sette seil, styrt av jotunnen Hrym. Mens dette pågår, vil himmelen splitte seg i to, og ut i fra denne splittelsen vil sønnene av Muspelheim ri. Muspelheim – flammeverdenen – er norrøns mytologi sitt svar på helvete. Sutr vil ri først, omringet av flammer og med et sverd som beskrives som å skinne lysere enn solen selv. Sønnene vil ri over regnbuebroen Bifrost, som deretter vil kollapse, før de ankommer feltet Vigridr. Her vil de forene seg med Fenrir, Midgardsormen, Looki go rym. På samme tidspunkt vil Heimdallr blåse så hardt han kan i hornet Gjallarhorn, hvilket fører til at gudene våkner og møter hverandre. Odin rir så til Mimisbrunnr for å søke råd, mens treet Yggdrasil rister og alle levende vesener som er igjen på jorden føler en enorm frykt.

 

Videre forteller High at Æsir og Einherjarene gjør seg klare til krig og begynner marsjen mot feltet der kampene vil komme til å pågå. Odin blir beskrevet som å ha på seg en hjelm av gull, mens han bærer på spydet sitt Gungnir og rir fremst. Odin går til angrep på Fenrir, og Thor forsøker å hjelpe ham. Thor klarer imidlertid ikke å komme Odin til unnsetning, ettersom han selv befinner seg i kamp mot Midgardsormen. Freyr sloss tappert mot Sutrt, men faller til slutt om ettersom han ikke lenger hadde sverdet han en gang ga som gave til sin budbringer, Skirnir.

Hunden Garmr – som blir beskrevet som et grusomt monster – klarer å komme seg løs fra båndet sitt og går til angrep mot guden Tyr, hvilket fører til at de begge faller om. Thor klarer å drepe Midgardsormen, men blir forgiftet.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *