En annen av de mest kjente gudene innen norrøn mytologi, er Odin. Odin assosieres med et svært bredt spekter av egenskaper, inkludert visdom, helbredelse, død, kunnskap, poesi, runealfabetet og adel. Han er også kjent for å være mannen til gudinnen Frigg, som er kjent som kjærlighets- og skjebnegudinnen. Sammen har de to sønnen Balder, som mistet livet etter at Loke lurte Hod til å skyte ham med en misteltein – Loke hadde nemlig hørt rykter om at dette var det eneste som kunne drepe Balder. Dette var en svært tragisk hendelse for familien, og Frigg fikk særlig dårlig samvittighet for at hun ikke hadde bedt mistelteinen om aldri å skade Balder. Som med de fleste andre norrøne gudene, eksisterte også Odin som mytisk figur før vikingtiden, og forskjellige germanske folk har opp gjennom tidene trodd på Odin, helt siden den romerske okkupasjonen av germanske områder. Man kan blant annet se at flere regioner som historisk sett har vært befolket av germanske folkeslag er oppkalt etter Odin, og også dagen onsdag er oppkalt etter Odin i en rekke forskjellige germanske språk, inkludert engelsk. I gamle engelske tekster inntar gjerne Odin rollen som en slags gammel kongelig karakter og han omtales ofte som en grunnleggende figur blant en rekke germanske folk. Til tross for at Odin sitt navn ofte har blitt nevnt i en rekke germanske samfunn, er de aller fleste av historiene vi kjenner til om Odin skrevet på norrønt og stammer fra Island på 1300-tallet. Det aller meste av vår moderne forståelse for Odin stammer fra nettopp disse tekstene. I gamle norrøne tekster beskrives Odin gjerne som en enøyd mann med langt skjegg, som stort sett bærer rundt på spydet sitt Gungnir. På lik linje med hammeren til Tor, ble spydet til Odin laget av dverger. Ifølge den Eldre Edda, ble spydet opprinnelig oppdaget av Loki under et besøk til dvergene. Han spurte dem om han kunne få det, og de gav det til ham. Spydet blir beskrevet som å være så velbalansert at det kan treffe ethvert mål, uavhengig av egenskapene eller styrken til den som kaster det. I tillegg til spydet, blir Odin beskrevet som å alltid ha på seg en frakk og en hatt.

Ifølge tekstene om Odin, var han ofte akkompagnert av dyr or bekjente, som ulvene Geri og Freki, samt ravnene Huginn og Muninn som gav ham informasjon om hva som skjedde rundt omkring i Midgard. Odin sitt fremkomstmiddel var hesten Sleipnir, som hadde åtte bein og vinger som gjorde at den kunne fly. Guden hadde et rikt familieliv med mange sønner, inkludert gudene Tor og Balder. Odin var svært opptatt av kunnskap og brukte mye tid på å tilegne seg det – ofte iført forskjellige forkledninger. Han likte også å inngå diverse veddemål med sin kone, Frigg. Det er også Odin som var ansvarlig for å skape verdenen, samt å gi livets gave til de to første menneskene, Ask og Embla. Odin var særlig kjent for sin kunnskap om runer og poesi. Som du kan ha lest i noen av de andre tekstene på siden vår, er også valkyriene assosiert med Odin, og han mottar halvparten av mennene som dør i kamp – de såkalte einherjene – som deretter holder til i Valhalla. Noe av det Odin er mest kjent for, er å lede an kampene som finner sted under Ragnarok. Her ble han spist av ulven Fenrir. Mange teorier er lagt frem når det gjelder Odins utvikling som en mytisk figur – noen av disse fokuserer på Odins relasjon til andre figurer, for eksempel det faktum at Frøya sin mann, Od, virker til å være en slags etymologisk kopi av Odin, samtidig som Frigg på mange måter bærer likheter til Frøya. Odin har også en spesiell relasjon til Loki, og de to er ofte å finne i de samme historiene. Et annet spørsmål omhandler Odin sin plass i historien, og mange lurer på hvorvidt Odin stammer fra tidligere indo-europeiske religioner eller om han har vokst frem i senere germanske samfunn.

 

I moderne tider, har Odin fått mye oppmerksomhet i popkultur og vært utgangspunktet for både poesi, musikk og andre former for media. Odin har også en særlig viktig stilling i den nye religiøse bevegelsen hedenskap. Mange av karakterene fra J. R. R. Tolkien sitt univers skal være inspirert av Odin – for eksempel, skal trollmannen Gandalf sitt utseende i stor grad være basert på forkledningen Odin benyttet når han vandret rundt omkring i Åsgard. Odin skal også være inspirasjonskilden for flere av Tolkiens andre karakterer, inkludert Sauron, Saruman, Morgoth of Manwe – det er dermed slik at mange nok har blitt gjenstand for Odins innflytelse uten å nødvendigvis være klar over det. Som om ikke dette var nok, har Odin også dukket opp i Marvel universet, der han har blitt fremstilt som kongen av Åsgard og faren til Tor.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *